RSS

GÖRÜNTÜSEL GÖSTERGELER AÇISINDAN ANALİZ


Görüntüsel gösterge dediğimiz de ilk akla gelen gösterge iletişim araçlarından biri olan fotoğraf üzerinden bir kaç semiyotik analiz yapalım.


Fotoğrafa baktığımız da belli nesneler dikkatimizi direk üzerine çekmektedir. Örneğin avucunu açmış birisi ya dilenir ya da dua eder. Ama değişmeyen tek şey beklediği olur. 


Burada yaşlı kadın gösteren ,fakirliği yada beklentileri yada sizin kafanızda canlandırdığı ne varsa oda gösterdiğidir. Sentaktik olarak bakmak gerekirse, göstergelerden birisi olan yaşlı kadın ve güvercinin arasındaki bağlantıya bakabiliriz. Güvercin gösteren, umut, özgürlük  vb. ise gösterdiğidir.

    Arasındaki bağlantı da kadının bir bekleyiş içerisinde olması ve aydınlığa avuç açtığındaki bekleyişini, güvercinin ona doğru kanatlarını açıp gelmesiyle umudu hala içerisinde barındırdığını  en iyi şekilde ifade eder.

Pragmatik olarak  bu işaretleri kullanan kadın muhtemelen durumun farkında bile değildir.  Avucunu açıp gökyüzüne bakıyor olmasına rağmen yerdeki güvercin’i bir kenara bırakırsak uçan güvercine bile kadının bakmadığını fark ederiz. Bana kalırsa burada umudun ve aydınlık geleceğin yanı başımızda olduğu ve çok uzaklarda aranmaması gerektiği gibi bir durum da çıkarabiliriz.

Semantik kapasitesi çok kuvvetli olan bu fotoğrafın içerisindeki bir çok nesne bir şeyleri sembolize etmektedir. Gösteren olarak güvercini örnek verecek olursak, güvercin umudu çok iyi bir şekilde ifade etmiştir. Güvercinin ona doğru uçması umudun ona gelmesi yada kadının hayata dair hala bir umudu içerisinde barındırmasını da ifade edebilir.
Ya da fotoğrafa genel çerçeveden bakalım ve gördüğümüz her şey aslın da her nesne bir göstergedir.

Belirtisel gösterge olarak kadın dileniyorsa fakirdir sonucu da çıkarılabilir. Fotoğrafta kadının, fakir olması, dilenmesi ve dolayısıyla yardım beklemesi ve kadrajda kimsenin olmaması da yalnızlığını göstermektedir. Yani buradaki gösterilen bir başka bakış açısıyla “yalnızlık” da olabilir.


Farklı bir açıdan daha bakacak olursak, yaşlı kadın bir kitle olarak varsayalım. Yani yaşlı kadın gösteren ve gösterdiği ise kimsesiz, yaşlı ve yardıma muhtaç insanlar olsun. Güvercin ise bizi temsil etmiş olursa olay farlı boyutlara taşınmış olur. Güvercin teki uçarak kadına doğru gelirken diğeri arkasını dönmüş gitmektedir. Güvercin, gösterdiği bizlere aynı zamanda şu mesajı da verir; “yardıma muhtaç olan insanlara sırt dönmeyin”.

Kaynak belirtmek durumunda paylaşımda bulunmak ve alıntı yapmak serbesttir.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder